Blog |
Gorrit-Jan Blonk |
Stichting ALS Nederland |

Stichting ALS Nederland behoeft gezien de bekendheid van de stichting misschien geen introductie. Maar ik doe het toch. ALS is een verschrikkelijke spierziekte waar nog geen medicijn voor gevonden is om de ziekte ALS te kunnen genezen. Ik sprak voor de podcast ‘in gesprek’ met directeur bestuurder Gorrit-Jan Blonk van Stichting ALS Nederland. De stichting zet zich in voor het ophalen van geld voor onderzoek naar ALS. “Ik heb mijn bedrijf verkocht en mijn oog gericht op goede doelen en kwam per toeval terecht bij Stichting ALS Nederland.” vertelt Gorrit-Jan. “Onze voornaamste drijfveer is om te proberen zoveel mogelijk geld op te halen om het onderzoek wat broodnodig is voor de oorzaak en de oplossing van de ziekte ALS te vinden” zegt Gorrit-Jan Blonk. Dat doet de stichting op twee grote manieren. Enerzijds met grote acties en events, anderzijds met het werven van particuliere donateurs.

Wat een geluk heb ik dat ik gezond ben

Ik vraag Gorrit-Jan wat Stichting ALS Nederland hem leert als mens: “Dat ik het voorrecht heb dat ik gezond en gelukkig ben. Dat zijn twee dingen die je niet kan kopen.” Met dat voorrecht kan hij naar eigen zeggen mensen helpen die dat voorrecht niet hebben. Gorrit-Jan: “Dat ik elke dag opsta en dat ik denk: wat een geluk heb ik dat ik gezond ben.”

Ik vraag hem ook wie hem inspireert. Hij zegt: “Wat mij inspireert vanuit mijn functie zijn de patiënten waarvoor wij ons inzetten.” Gorrit-Jan: “Die mensen hebben een diagnose gekregen waardoor ze weten dat hun leven gemiddeld nog maar 3-4 jaar duurt.” Hij vervolgt zijn verhaal: “Zij kunnen gigantisch relativeren.”

Empathische bruggenbouwer

Hij vindt het lastig om over zichzelf te zeggen als ik hem vraag naar welke karaktereigenschap hem dagelijks van pas komt in zijn werk. Hij noemt zichzelf een empathische bruggenbouwer. Mooi.

De impact van de coronacrisis is ook op deze bijzondere stichting enorm groot te noemen. De stichting is bij veel mensen onder de aandacht gekomen met de campagne uit 2011 ‘Ik ben inmiddels overleden’, in 2012 met de start van de City Swim en de Tour du ALS en in 2014 de ‘Ice Bucket Challenge’. Het komt erop neer dat de stichting dit jaar een bedrag van meer dan 4 miljoen euro niet kan ophalen omdat de fysieke evenementen niet door kunnen gaan vanwege de coronacrisis.

Altijd op zoek naar vrijwilligers

Als vrijwilliger kun je zelf lokaal en regionaal acties ondersteunen. Cheques ophalen. En ook eventueel kijken of ze zelf dingen kunnen ondersteunen en uitzetten in de regio. Ook kunnen vrijwilligers geld doneren.

Hopelijk volgend jaar weer acties en evenementen

Gorrit-Jan moedigt de luisteraars aan (als ze daartoe in staat zijn en dat ook willen) om mee te doen met de acties die er misschien dan dit jaar niet zijn, maar volgend jaar zullen zullen alle acties hopelijk in een extra grote versie komen. Gorrit-Jan: “Dus dan zal ook weer het zwemmen in de grachten kunnen of de Mont Ventoux beklimmen met de fiets.” Alle informatie kunnen jullie vinden op www.als.nl

Wat doe je zodra je je in je werk of prive onzeker voelt

Gorrit-Jan zegt: “Praten met mijn vrouw. Die praat wel eens met mij als zij onzeker is en ik met haar.” Ook vraag ik hem om een helpende tip voor luisteraars in deze onzekere tijden. “Wat ik merk is dat ik zelf zeer gedreven begon aan hoe om te gaan met de coronacrisis. Ik had toen nog wel een beetje een energie dip. Maar nu zit ik weer vol vuur en vlam omdat ik kijk naar de dingen die wel kunnen.”

Hij vervolgt zijn verhaal: “Tuurlijk zie ik dingen die niet kunnen. Maar laten we vooral kijken naar wat wel kan. Als zelfs mensen met ALS nog positief zijn, wie zijn wij dan als gezonde mensen om dat niet te zijn.”

Hij wilde nog een ding aan mij kwijt. Zijn persoonlijke drijfveer. Gorrit-Jan: “Ik wil morgen heel graag werkloos zijn vanuit mijn functie, want dan is de ziekte opgelost. Dat is mijn persoonlijke drijfveer.”

Heb je een tip?

De hele podcast is hier terug te luisteren. Voor de andere afleveringen verwijs ik je graag naar Spotify en Anchor. Heb jij een goed doel? Of ken jij een goed doel? En moet dit goede doel in jouw ogen ook alle aandacht krijgen in de vorm van een gratis aflevering? Stuur mij dan een bericht via LinkedIn.

Steun Stichting ALS Nederland.

© 2018 - Frank en vrij Producties