Blog | 
Pien de Ruig |
Voedselbanken Nederland |

“Leuk dat ik virtueel bij jou aan tafel mag” zei een enthousiaste Pien de Ruig. Ik belde haar op voor mijn podcast In Gesprek. Ik ben van mening dat we ons samen door deze crisis heen moeten slaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoor en lees het veel om mij heen. Maar staat iedereen in Nederland ook voor de ander klaar? Voor mij een van de redenen om iets voor andere mensen te willen betekenen. Daarom heb ik besloten om podcast afleveringen over goede doelen te maken. Met een podcast aflevering hebben goede doelen een tool in handen om in te zetten voor hun stichting. Ik hoop oprecht dat alle goede doelen verhalen gehoord zullen worden.

Geen seconde spijt

Pien de Ruig is al zeven jaar bestuurslid bij Voedselbanken Nederland. Zij is daar verantwoordelijk voor de communicatie. Ze heeft nog geen seconde spijt gehad van haar keuze om te gaan werken bij Voedselbanken Nederland. Haar dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het onderhouden van contacten met landelijke leveranciers, retailers en producenten. Ook verzorgt Voedselbanken Nederland trainingen en opleidingen voor voedselveiligheid. Zo wordt de kwaliteit van het voedsel altijd gegarandeerd.

Vrijwillig je hart volgen

En dan denk je misschien: “die stichtingen hebben geld zat voor marketing”, maar dit doen ze allemaal met nul budget. Er wordt wel eens gedacht dat goede doelen op directie- en bestuursniveau heel veel geld opstrijken. Maar dat is in het geval van Voedselbanken Nederland zeker niet waar. Pien de Ruig: “Wij hebben 12.000 vrijwilligers en echt iedereen is vrijwilliger en dat onderscheidt ons wel van andere organisaties in Nederland”. Dat vind ik wel zo geweldig om te horen, dat raakt mij echt. Volledig je hart volgen en jezelf in dienst stellen van hulpbehoevende mensen.

Enorme toename voedselhulp

De impact van de coronacrisis is enorm. In vergelijking met eind 2019 heeft er een toename van ruim 5% in de eerste maanden van 2020 plaatsgevonden. In aantallen heb je het dan over wekelijks 5000 meer mensen aan voedsel helpen. Dat komt neer op een landelijk totaal van 93.000 meer mensen die in deze onzekere tijden voedselhulp krijgen van Voedselbanken Nederland. Bij sommige voedselbanken is er zelfs sprake van een groei van meer dan 10% (bron: Voedselbanken Nederland). Pien zegt beslist: “Wacht niet tot het te laat is, ga niet wachten tot je in de schulden zit”.

Help, ik voel me onzeker

Verder vind ik het interessant om Pien beter te leren kennen. Ten eerste houdt deze vraag mij bezig. Wat doe jij zodra je je onzeker voelt? Ten tweede. Wat helpt jou dan? Daarom vraag ik Pien naar een bruikbare tip. “Als je positief kunt blijven denken dan maakt dat het leven een stuk beter. Er is daarnaast genoeg om van te genieten.” Dus als je negatieve gedachten hebt probeer ze dan te negeren. Probeer daarnaast ook aan leuke dingen te denken. Ik weet het. Ze voelen misschien als een open deur. Maar toch kan het soms helpen om open deuren niet te sluiten.

Heb je een tip?

De hele podcast aflevering is hieronder terug te luisteren. En voor de andere afleveringen verwijs ik je graag naar de platforms Spotify en Anchor. Heb jij een goed doel? Of ken jij een goed doel? En moet dit goede doel in jouw ogen ook alle aandacht krijgen? Stuur mij dan een berichtje via LinkedIn. Wie weet maak ik binnenkort gratis een podcast aflevering voor en over dit goede doel.

Steun Voedselbanken Nederland

© 2018 - Frank en vrij Producties