Blog over de Podcast In Gesprek met Leontine Heisen | Nationaal MS Fonds

“Ik raak heel erg geïnspireerd van onderzoekers” zegt Leontine Heisen aan het begin van mijn podcast. “Als ik hoor waar ze in het lab allemaal mee bezig zijn dan vind ik dat ongelofelijk knap.” Ze werkt als communicatieadviseur bij het Nationaal MS Fonds. Daar is zij verantwoordelijk voor de corporate communicatie van het goede doel. Haar werkzaamheden bestaan onder andere uit het maken van corporate nieuwsbrieven. Daarnaast ziet zij het als haar taak om rond de jaarlijkse collecte zoveel mogelijk mensen te laten weten wat het Nationaal MS Fonds doet. Ook laat ze de donateurs weten wat hun donaties voor impact hebben en waar deze precies naar toe gaan.

Minder geluk in het leven

Leontine doet dit werk graag omdat ze het belangrijk vindt om zich in te zetten voor mensen die minder geluk hebben in het leven. Daarnaast vindt ze het belangrijk om iets te doen aan ziektes die door wetenschappelijk onderzoek ook echt opgelost kunnen worden. “Ik geloof daar ook echt in” zegt Leontine. Ik hoop persoonlijk ook echt dat ze ooit wat bedenken om deze nare ziekte op te kunnen lossen.

Kwaliteit van leven

“Ik raak vooral geïnspireerd door mensen met MS” zegt Leontine. Ze spreekt heel veel met mensen die MS hebben en die daar op een hele positieve inspirerende manier mee omgaan. Leontine: “Dat helpt mij ook weer om hun verhalen te vertellen aan mensen waarvan wij graag willen dat ze donateur worden.” Ook raakt ze heel erg geïnspireerd door onderzoekers in het lab als ze hoort waarmee ze allemaal bezig zijn. “Enerzijds ongelofelijk knap dat ze zoveel weten en anderzijds heel erg knap dat ze hun leven wijden aan het beter maken van mensen” aldus Leontine. Het Nationaal MS Fonds werkt samen met het MS Research. Ze financieren allebei wetenschappelijk onderzoek waar vooral bij het Nationaal MS Fonds de nadruk ligt op de kwaliteit van leven van MS patiënten.

Coachen van MS-patienten

Het Nationaal MS Fonds probeert mensen met MS ook te coachen. “Daar bedoel ik mee dat we activiteiten organiseren voor mensen waarin we de mensen laten bewegen” aldus Leontine. Ze vervolgt haar verhaal: “En misschien dat we ze net iets meer laten bewegen dan ze dachten dat ze konden” zegt Leontine. Dit kan heel erg belangrijk zijn in de mindset van mensen. Daarnaast brengt het Nationaal MS Fonds mensen samen in een Can Do weekend. In deze training leggen ze de nadruk op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

MS Motion Challenge

We kunnen in deze coronatijd niet met z’n allen met elkaar gaan hardlopen op een evenement. Dat is nu wel duidelijk. Daarom hebben ze bij het Nationaal MS Fonds de online MS Motion Challenge bedacht. Leontine zegt hierover: “Online hebben we dan ieder uur een activiteit. Deze challenge is gericht op mensen die minder mobiel zijn, maar toch kunnen bewegen.” Leontine vult aan: “Bewegen is niet altijd letterlijk bewegen met je lichaam, maar ook bewegen in je hoofd.”

Geld doneren

“Ik denk dat het goed is om te weten waar je geld aan doneert, maar ook wat er met het geld gebeurt” zegt Leontine. Als vrijwilliger kun je in november als collectant aan het werk. “Collectanten zijn voor ons heel erg belangrijk. Dit jaar helemaal omdat wij natuurlijk veel inkomsten zijn misgelopen” zegt Leontine. Als je niet mobiel bent om als collectant de straat op te gaan dan bestaat er ook de mogelijkheid om een digitale collectebus aan te maken. Wil je vrijwilliger worden? Of wil je werken als collectant bij het Nationaal MS Fonds? Neem even een kijkje op hun website. Ze kunnen alle steun erg goed gebruiken.

Wat doe jij als je jezelf onzeker voelt?

“Ik heb die onzekerheid eigenlijk niet zo” zegt Leontine zelfverzekerd. “Door het werk wat ik doe heb ik altijd genoeg inspiratie om door te gaan” zegt ze. Ik vraag haar of ze nog een helpende tip voor de luisteraars heeft in deze onzekere tijden. Leontine zegt: “Leef met de dag. Dat is het beste. En probeer positief te blijven. De kleine dingen zijn ook belangrijk.”

Dopamine

Leontine vertelt over een video van neuropsycholoog Erik Scherder die op de Facebookpagina van het Nationaal MS Fonds staat. Leontine: “als je een klein iets doet waar je je goed bij voelt, al is het maar heel klein, dan maken je hersenen dopamine aan. Dan voel je je wat beter. Dat maakt dat je de volgende dag weer iets doet waar je blij van wordt en waar je trots op bent.” Ik vind het een mooie waardevolle afsluiter van de podcast.

Heb je een tip?

De hele podcast aflevering is hieronder terug te luisteren. Voor de andere afleveringen verwijs ik je graag naar de platforms Spotify en Anchor. Heb jij een goed doel? Of ken jij een goed doel? En moet dit goede doel in jouw ogen ook alle aandacht krijgen in de vorm van een gratis podcast aflevering? Stuur mij dan een berichtje via LinkedIn.

Steun het Nationaal MS Fonds

© 2018 - Frank en vrij Producties