Blog |
Rianne Haaijema |
Blijf van mijn Dier |

Blijf van mijn Dier is een stichting die zich inzet voor het welzijn van dieren. “Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar de link van huiselijk geweld en dierenmishandeling” vertelt Rianne Haaijema. “Toen ik klaar was met mijn studie ben ik bij het IFAW gaan werken, een grote internationale dierenwelzijnsorganisatie.” De link waar ze gedurende haar studie onderzoek naar had gedaan is haar altijd bijgebleven en daarom stapte zij op een gegeven moment naar haar leidinggevende bij het IFAW. Ze zegt: “Zij hebben mij de kans gegeven om een jaar lang aan de slag te gaan. In 2014 ben ik daarmee gestart.” Vanaf dat moment is zij gaan nadenken hoe dit probleem op te lossen.“Het mag niet zo zijn dat dieren een belemmering vormen voor iemand om een huiselijk geweld situatie te ontvluchten” vertelt Rianne.

Ik leer heel erg relativeren

Rianne zegt dat ze heel erg leert relativeren. Vooral ook in eigen situaties. Je kan dingen soms zo groot maken. “Ik denk dan: je zou eens moeten weten wat er in andere situaties gebeurt” vertelt Rianne eerlijk. Door de coronacrisis moeten mensen natuurlijk zoveel mogelijk thuis blijven en dat is niet bevorderlijk voor sommige thuissituaties.“Ik moet er niet te lang bij stilstaan, maar ik kan me zo goed voorstellen dat er zoveel leed is achter de voordeuren wat er al was. Maar dat het door de coronacrisis nu zoveel meer is” aldus Rianne. Ze zegt: “Als ik daarbij stil sta dan kan ik daar echt verdrietig om worden.” Ze relativeert: “Wat je ook leert is dat je niet meer kunt doen dan je doet. Wat soms wel heel moeilijk is, want je kan niet iedereen helpen.”

Ik kan heel strijdlustig worden

Slachtoffers vragen Rianne wel eens: “heb jij dit zelf ook meegemaakt omdat jij je er zo goed in kan verdiepen?” Rianne zegt: “Nee ik heb dit gelukkig niet zelf meegemaakt. Maar er is iets waardoor ik heel erg de neiging heb om te helpen, dan kan ik heel strijdlustig worden en helemaal als het gaat om dierenmishandeling, dan raak je me.”

Opgeven als gastgezin

Bij Blijf van mijn Dier vangen ze niet alleen honden op. “We vangen vooral honden en katten op, maar ook vogels, konijnen, cavia’s, ratten en andere dieren” zegt Rianne. Je kunt je bij Blijf van mijn Dier ook opgegeven als gastgezin. Je krijgt dan eerst informatie vanuit de stichting toegestuurd. Als er dan nog steeds interesse is dan vindt er een telefonische intake plaats. Als dat van beide kanten nog steeds goed voelt, dan vindt er nog een huisbezoek plaats. Daarna wordt een gezin opgenomen in het bestand en is het afwachten op een dier die bij ze past. Dit werk kun je niet zonder vrijwilligers doen, dus bij Blijf van mijn Dier kunnen ze ook zeker andere vrijwilligers gebruiken. Neem even een kijkje op hun website wat zij allemaal voor je kunnen doen.

Belangrijke boodschap

Rianne zegt: “Kijk goed naar je medemens om je heen. Als je twijfels hebt, als je zorgen hebt, trek aan de bel. Laat ook de slachtoffers weten dat Blijf van mijn Dier er voor ze is.” Geld doneren kan ook bij Blijf van mijn Dier. “We worden nu gelukkig nog ondersteund door het IFAW, maar alle extra financiële steun is heel erg welkom, want het opzetten van een nieuwe stichting kost gewoon veel geld.” Alle informatie kunnen jullie vinden op www.blijfvanmijndier.nl

Wat doe je zodra je je onzeker voelt

Rianne zegt: “Dan spreek ik met mijn collega’s. Dan sparren we heel veel. Als ik er dan nog niet uitkom dan luister ik naar mijn onderbuikgevoel.” Ze zegt verder: “Je gaat een keer onderuit, ik denk dat je door een aantal keer te vallen wel weet waar je uiteindelijk naar toe moet.” Soms moet je even met oogkleppen op en gaan en dan zien waar je uitkomt. Dat heeft ze naar eigen zeggen ook met haar eigen stichting gedaan. Ze zegt: “Als ik dat niet had gedaan, dan was deze stichting er niet geweest en dan hadden we de mensen en dieren niet kunnen helpen.”

Helpende tip

“Spring in het diepe!” is een helpende tip die Rianne de luisteraars van deze podcast wilt meegeven. Ze zegt: “We gaan er met z’n allen voor, schouders eronder, dan kijken we waar we eindigen”. Ze sluit haar verhaal af: “Als dat niet lukt om welke reden dan ook dan hebben we het in ieder geval geprobeerd.”

Heb je een tip?

De hele podcast is hier terug te luisteren. Voor de andere afleveringen verwijs ik je graag naar Spotify en Anchor. Heb jij een goed doel? Of ken jij een goed doel? En moet dit goede doel in jouw ogen ook alle aandacht krijgen in de vorm van een gratis aflevering? Stuur mij dan een bericht via LinkedIn.

Steun Blijf van mijn Dier.

© 2018 - Frank en vrij Producties