Blog |
Lisanne de Boer |
De Dierenbescherming |

“Ik geloof dat je pas dieren kunt beschermen wanneer je meer over dieren leert” vertelt Lisanne de Boer. Die uitspraak deel ik wel met haar. Ik belde Lisanne op voor mijn podcast In Gesprek. Zij wilde na haar studie graag werken voor een bedrijf dat de wereld een beetje mooier maakt. Een logische keuze dus om aan de slag te gaan bij De Dierenbescherming. Het goede doel bestaat al sinds 1864 en is daarmee de oudste Nederlandse dierenorganisatie.

Dierenleed

De Dierenbescherming zet zich in om dieren te redden, te beschermen en op te vangen. We mogen blij zijn dat ze er zijn, want helaas hebben we in de wereld te maken met veel dierenleed. Lisanne: Het komt helaas voor dat De Dierenbescherming te maken krijgt met dieren waarmee het niet goed gaat.” Een inspecteur van De Dierenbescherming gaat bij een melding van dierenmishandeling langs op de plek. Het kan ook zijn dat de dierenambulance gewonde dieren aantreft en daarop actie moet ondernemen. Zo zijn er heel veel verschillende aspecten van het werk van De Dierenbescherming.

Ego opzijzetten

Ik vroeg aan Lisanne wie haar inspireert. In februari mocht Lisanne een dagje meerijden met twee vrijwilligers op de dierenambulance.
Lisanne: “Deze vrijwilligers gaan door weer en wind.” Ze kregen een melding van een gewonde meeuw. Ze renden erop af en deden direct alles voor het dier. Lisanne: “Dat inspireert mij zo enorm. Dat ze hun ego opzijzetten en alles doen voor de dieren.”

Groot hart voor dieren

“Wij zijn afhankelijk van gulle gevers, anders kunnen wij ons werk niet doen” zegt Lisanne. De keuze is reuze. Als vrijwilliger kun je als dierenverzorger werken in een dierenasiel. Je kunt ook op de dierenambulance rijden. Als je liever een keer per jaar iets wilt doen dan kun je collectant worden. Je kunt ook dierenbuddy worden. Dan help je ouderen met het verzorgen van hun huisdier. Er zijn dus heel veel verschillende functies. Deze vacatures zijn terug te vinden op de website van De Dierenbescherming. Wil je vrijwilliger worden? Neem even een kijkje op hun website. Ze kunnen alle steun heel erg goed gebruiken.

Tuintelling

De Dierenbescherming roept iedereen op om de dieren in je eigen tuin te tellen. Deze telling kon je de afgelopen periode doorgeven op de website van Tuintelling. Het helpt hen inzichtelijk te krijgen hoe het met de tuindieren in Nederland gaat. Lisanne zegt dat mensen opeens iets hadden van: “Verrek, er zit iedere dag een ekster in mijn tuin.”

Vertrouw op je onderbuikgevoel

Wat doe jij zodra je je onzeker voelt?” vraag ik aan Lisanne. Ze zegt: “Eerlijk zijn over je onzekerheid. En vertrouwen op je onderbuikgevoel.” Het is logisch dat je je onzeker voelt over de toekomst. Want we leven in een vreemde en verwarrende tijd. Het kan soms al heel helend werken als we deze gevoelens accepteren. En misschien is het ook wel een hart onder de riem; hoe we als maatschappij van iets naars iets moois kunnen maken. Lisanne zegt: “Dat geeft mij hoop voor de toekomst en een iets minder onzeker gevoel. En ik hoop voor de luisteraars ook.” Ik deel die mening wel. Hoop voor de toekomst geeft heel veel kracht. Daarbij geloof ik ook wel dat het goed is om ‘ongemakkelijke’ gevoelens juist te accepteren zoals ze zijn. Ze zijn er nu eenmaal. Ik denk dat dergelijke gevoelens ons ook iets waardevols vertellen. Hoe zie jij dat?

Heb je een tip?

De hele podcast aflevering is hieronder terug te luisteren. Voor de andere afleveringen verwijs ik je graag naar de platforms Spotify en Anchor. Heb jij een goed doel? Of ken jij een goed doel? En moet dit goede doel in jouw ogen ook alle aandacht krijgen? Stuur mij dan een berichtje via LinkedIn. Wie weet maak ik binnenkort gratis een podcast aflevering voor en over dit goede doel.

Steun De Dierenbescherming

https://open.spotify.com/episode/3bpF33RiIWdxeVRJKHucuO?si=WSbZ8cOpR9OFyzxv1iRysQ

© 2018 - Frank en vrij Producties