Blog |
Sander van Dijk |
Zeehondencentrum Pieterburen |
“Ik kwam na een jaar buitenland terug en ik zocht een baan in de wetenschapscommunicatie” vertelt Sander van Dijk. Net op dat moment kwam er een plek vrij bij Zeehondencentrum Pieterburen. Hij is momenteel hoofd publiekszaken. Hij gaat met zijn team in gesprek en denkt na over hoe ze die mensen kunnen bereiken. Daarin hebben ze het vooral over de boodschap die ze de mensen willen vertellen.
Vlog
Social media, nieuwsbrieven en het verspreiden van folders in de buurt zijn een aantal manieren hoe Zeehondencentrum Pieterburen hun mensen probeert te bereiken. Speciaal voor hun donateurs en de mensen die zeehonden adopteren maken ze sinds kort een vlog. Daarin vertellen ze alles over de ontwikkelingen binnen Zeehondencentrum Pieterburen.
Ik heb veel meer met mensen dan ik dacht
“Mijn belangrijkste les die ik heb geleerd is dat ik veel meer met mensen heb dan ik dacht” vertelt Sander eerlijk. Hij is van oorsprong bioloog en zijn fascinatie ging uit naar de natuur. De reden dat hij daar is blijven werken is dat ze heel veel doen met internationale vrijwilligers. Zij wonen en leven 2 tot 3 maanden in Zeehondencentrum Pieterburen. “De vrijwilligers in combinatie met het inspireren van de bezoekers is mijn voornaamste motivatie om hier te blijven werken” zegt Sander.
Het grotere geheel
“We werken voor zeehonden die in nood zijn” zegt Sander. Maar volgens het Zeehondencentrum Pieterburen zijn de zeehonden onderdeel van een groter geheel waar wij als mens ook allemaal mee verbonden zijn.
Door mensen in nood gekomen
Momenteel zitter er twintig zeehonden in Zeehondencentrum Pieterburen. Dat is voor deze tijd van het jaar best veel. Ik vraag aan Sander wat zij als Zeehondencentrum voor de zeehonden betekenen. Sander zegt: “Ik denk dat wij een veilige plek zijn voor zeehonden die door mensen in nood zijn gekomen”. Hij vult aan: “En tegelijkertijd willen we zorgdragen voor de populatie als geheel. En we willen voorkomen dat ze die zorg nodig hebben.”
Belangrijke boodschap
“We hebben mensen gehad die goed bedoeld zeehonden kwamen brengen” vertelt Sander. Ik vraag Sander wat hij de luisteraars zou willen communiceren op dat vlak. Hij zegt: “Mijn absolute boodschap aan de mensen is geniet van het moment dat je een zeehond ziet. Maar wel altijd op gepaste afstand.” Zorg altijd voor 30 meter afstand. Als er twijfel is, bel dan met het Zeehondencentrum Pieterburen. Ga niet zelf op de zeehonden af om te helpen. Bij Pieterburen werken er genoeg vrijwilligers om in te springen.
Mediteren
Ik vraag aan Sander: “Wat doe je zodra je je in je werk of prive onzeker voelt?” Hij zegt: “Dan laat ik even alles voor wat het is. Dan ga ik even zitten. Naar binnen keren.” Hij vervolgt zijn verhaal: “Sommige mensen noemen het ook wel mediteren. Vanaf dat moment pak ik het weer op.”
Bruikbare tip
Ik vraag hem naar een bruikbare tip. “Naast mediteren probeer ik mezelf altijd te herinneren aan count your blessings” zegt Sander. Richt je op datgene wat je nog wel kunt doen. Wat je nog wel hebt. Ook al lijkt het nu moeilijk. Ook al krijgen veel mensen het gevoel dat ze beperkt worden. Er is een heleboel dat je nog wel kan. Richt je daar vooral op. Dat geeft uiteindelijk ook weer hoop en energie.
Heb je een tip?
De hele podcast is hier terug te luisteren. Voor de andere afleveringen verwijs ik je graag naar Spotify en Anchor. Heb jij een goed doel? Of ken jij een goed doel? En moet dit goede doel in jouw ogen ook alle aandacht krijgen in de vorm van een gratis aflevering? Stuur mij dan een bericht via LinkedIn.